Koiravakuutus

 

koiran_tassu_paketissa.jpg

Tassu paketissa katkenneen kynnen takia

Sisältö:

  • koiravakuutuksesta
  • IF koiravakuutus
  • Tapiola koiravakuutus
  • plussat ja miinukset
  • vakuutuksenottajan muistilista
  • kokemuksia vakuutuksesta (vakuutusyhtiölle ilmoitetut Easy-koiran sairaidet ja tapaturmat)

    Lue myös Koiran ensiapuvinkit (Pelastetaan Koirat ry)

Koiralle saa eläinvakuutuksen  niin kuoleman kuin sairauskulujen varalta. Koska koirilla ei ole Kelaa niin koiran terveydenhoitoon voi kulua yllättävästi rahaa. Jos jotakin pahempaa sattuu, rahaa voi kulua jopa tuhansia euroja. Ikävimmissä tapauksissa sekään ei riitä koiran tervehdyttämiseen. Valitamme artikkelin pituutta mutta monimutkaisia ovat vakuutusehdotkin!

Vakuutus kannattaa ottaa samantien kuin hankkii koiran. Silloin se kattaa mahdollisimman kattavasti kaikkia koiran sairauksia. Jos vakuutuksen ottaa myöhemmin tai vaihtaa yhtiötä, korvauksen piiristä todennäköisesti suljetaan jo ilmenneet sairaudet. Myöhemmin jos koira tuntuu terveeltä ja vakuutus kalliilta, vakuutuksen voi luonnollisesti  irtisanoa. Tosin oman vuoden kokemuksen jälkeen emme tule luopumaan vakuutuksesta vaikka täysi-ikäiseksi vartuttuaan koira todennäköisesti sairastelee ja loukkaantuu pienemmällä todennäköisyydellä.

Vakuutusta ottaessa kannattaa selvittää tarkoin onko vakuutusehdoissa sellaisia pykäliä kuten "Lonkista johtuvia sairauksia ei korvata". Varsinkin jos rodulla lonkkaongelmat ovat yleisiä, kannattaa etsiä yhtiö joka ei poissulje näitäkään korvauksia.

Käytännössä kuluttajalle hyviä vakuutusvaihtoehtoja ei ole paljon. Meille löytyi kaksi joita vertailtiin tarkemmin. Vakuutusyhtiöt saattavat edellyttää että taloudella on myös kotivakuutus samasta yhtiöstä. Kuningaskuluttaja on vertaillut koiravakuutuksia eri yhtiöittäin.

Kuningaskuluttajan vertailujen perusteella Easylle verrattiin vakuutuksia v.2007 IF:stä (vakuutusmyyjä) ja Tapiola (netti-palvelu).

IF

IF vaatii että heiltä on otettu kotivakuutus (meillä sattui olemaan) johon koiranvakuutus liitetään. Pelkkää sairauskuluvakuutusta ei saa, vaan koiran arvo pitää vakuuttaa myös kuoleman varalta. Laskelmiin laitettiin koiran arvoksi 900,-. Kuudennen ikävuoden jälkeen koiran arvosta vähennetään 20%/vuosi.

Sairauskulujen korvattava yläraja on 1700 euroa. Omavastuu vakuutuskaudessa 84 euroa ja sen ylimenevistä kustannuksista 25 prosenttia. Joten tuo 84 euroa vähennetään vain kerran vuodessa, ei jokaisesta sairaudesta.

Vakuutushintaan vaikuttivat erilaiset alennukset. Ilmeisesti meillä oli olemassaolevan kotivakuutuksen myötä jonkinlainen Samposopimus. Kennelliiton jäsennyysetu oli -20%. Ammattiliiton jäsenyys alensi vähensi maksua vielä -11%.

Lopullinen hinta oli 122,37/vuosi. (vuoden 2007 hintataso, uusi hinta päivitetään laskutettavan hinnan noustua)

Vuoden 2008 kesästä alkaen IF antaa S-Bonusta joka on muista ostoksista riippuen 0-5%.

If ei vaatinut eläinlääkärin terveydentilatodistusta vaikka Easy on tuontikoira.   

 

Tapiola (ehdot päivitetty 2008 mukaisiksi parhaan ymmärryksen mukaan - lähde Tapiolan nettisivut)

Tapiolalta saa vakuutuksen myös pelkästään sairauskuluille että kuoleman varalle. Vakuutus ei ole sidottu myöskään kotivakuutuksen olemassaoloon. Tapiolalla on joidenkin eläinlääkäriasemien kanssa suoraveloitussopimus jolloin päiväaikaan eläinlääkäriasemalle maksetaan vain omavastuuosuus.

Tapiolan nettipalvelusta saa suoraan hinnan vakuutukselle. Jos kyseessä on tuontikoira tai sillä on ollut jotain sairauksia/onnettomuuksia, palvelu ei anna hintaa vaan asia on hoidettava virkailijan kanssa ja Tapiola vaatii terveystodistuksen. Rastimme koiramme järjestelmään kotimaiseksi että vertailuhinta ylipäätänsä saatiin.

Omavastuu jokaisesta sairaudesta erikseen on 34 tai 84 euroa (vakuutuksen mukaan) ja sen ylimenevistä kustannuksista vielä 25 prosenttia. Jos sama sairaus aiheuttaa useampia käyntejä, niin muista käynneistä vähennetään ainoastaan 25%.

Hoitokulujen katto 1682,-. Ennimmäiskulujen määrää aletaan vähentää koiran seitsemännen ikävuoden jälkeen 252e vuodessa; ei alle 673 euron.

Henkivakuutuksessa koiran arvosta vähennettään seitsemännen ikävuoden jälkeen -15% vuodessa. Vakuutusmäärää ei alenneta alle 505 euron.

Edut: 

Kennelliiton alennus -10% (huomioitu vertailuhinnassa)

Omistaja-alennus -5% (jos ennestään löytyy Tapiola vakuutus, muutoin tämän ilmeisesti saa jo toisena vakuutusvuotena)Vakuutuksen hinta 1 v. espanjanvesikoira, ei sairauksia
(Tapiolan nettilaskurin mukaan):

Henkivakuutus 900,- ja sairauskulu (omavastuu 84,- per sairaus + 25% kuluista)

 173,- (v.2008) Vastuuvakuutus lisää +21,60

Pelkkä sairauskulu maksaisi

  126,- (v.2008) Vastuuvakuutus lisää +21,60 

 

 

 

 

Käytännössä listahintaan saattaa löytyä yllättäviä alennusperusteita - toisilla enemmän ja toisilla vähemmän. Hinta on siis lopulta aina yksillöllinen. Näitä hintoja voit käyttää arviointiin että oletko tekemässä parempaa vai huonompaa sopimusta saamiimme tarjouksiin nähden. Espanjanvesikoirat ovat joissakin vakuutusyhtiöissä kalliimmassa ryhmässä ilmeisesti ainakin lonkkaongelmien takia.

Easylle valittiin vakuutus IF:stä. Samalla siirsimme autovakuutuksen sinne koska meille tarjottiin se 100 euroa/v halvemmalla kuin edellisestä yhtiöstä. Näin ajatellen koiravakuutus saatiin lopulta melkein "ilmaiseksi"!

 

Muistilista

- ota vakuutus heti kun otat pennun. Vakuutuksen voi myöhemmin irtisanoa (jos tuntuu tarpeelliselta) kun on varmasti havaittu että koirassa ei ole esim. perinnöllisiä sairauksia. Nuori koira voi myös kohtalaisen tapaturma-altis

- ota selvää mitä vakuutus korvaa ja mitä ei. Vakuutusehdoissa löytyy runsaasti Ei korvattavia asioita

- tarkista mikä on vuotuinen korvauskatto ja omavastuu

- vakuutus alkaa yleensä korvaamaan sairauksia vasta tietyn karessiajan jälkeen, esim. 2-3 viikkoa

- valitse kerralla teille sopiva vakuutusyhtiö. Jos vaihdat yhtiötä, todennäköisesti sopimukseen kirjataan ettei uusi vakuutus korvaa sairauksia jotka ovat siihen mennessä ilmenneet

 


Miten vakuutus IF-vakuutusyhtiössä toimi ?
1. vakuutuskausi

Vahinkoilmoitus tehdään netissä olevalla lomakkeella (nimi, pankkitili, sairaus, hoitokulut ym.). Eläinlääkäristä saatu lasku lähetetään vakuutusyhtiölle. Korvauspäätös tulee sähköpostiin kohtuullisen nopeasti.

 

 

Joulukuu 2007/Ripuli: Easy sai todennäköisesti luusta jonkin bakteerin josta kehittyi ripuli. Muutaman päivän päästä koira ei jaksanut enää kävellä. Tällöin otettiin yhteys päivystävään eläinlääkäriin. Koiran suolesta otettiin röntgenkuvat jolla varmistettiin ettei suoli ole tukkiintunut. Kuvissa näkyi vain valtava kaasupallo. Koiralle tippa ja antibioottilääkitys. Seuraavana päivänä Easy oli taas kunnossa.

Hoitokulut (Viitaniemen eläinlääkäriasema) 147,-

Omavastuu 99,75 ( 84e + 25%)

Vakuutusyhtiö korvasi 47,25

 


Huhtikuu 2008/Ulkokorvantulehdus: Epäilimme korvatulehdusta koska Easy raapi korvaansa ja se oli hieman punainen. Oireet kumminkin hävisivät. Parin viikon jälkeen koira alkoi ravistella päätään, korvan alusta oli märkä ja korva punainen ja haisi pahalle. Eläinlääkärin diagnoosi hiivan ja bakteerien aiheuttama "ulkokorvatulehdus". Lääkitys Aurizon korvatipat, CleanAural korvapuhdiste ja antibiootti. Ulkoiset oireet katosivat nopeasti.

Hoitokulut (Otso) 96,-

Omavastuu 24,-

Vakuutusyhtiö korvasi 72,-

Toukokuu 2008/Murtunut kynsi: Metsälenkin jälkeen Easy alkoi nuolla tassuansa ja huomasimme että kannuskynsi on murtunut. Varvas puhdistettiin ja sidottiin.

 katkennut_kynsi.jpg

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Eläinlääkäri toteaa että kynsivalli ja varvas on tulehtunut ja ykköskynsi on tässä vaiheessa jo kokonaan murtunut. Kynsi päätetään poistaa anestiassa ja selviää että kynsi on alunperin jo murtunut n. kuukausi aiemmin. Vanhan kynnen alta paljastuu onneksi ytimen jo melkein peittävä kynsi. Tämä varmasti lyhentää parantumista ja Easyn "sairauslomaa" agilitystä. 

Jatkohoitona antibiootti ja side. Ulkona siteelle tukevampi suoja ja sisällä ilmavampi, kuten lasten sukka. Nuoleminen on estettävä kunnes kynsi on parantunut.

 

Hoitokulut (Otso eläinklinikka) 120,50

Sidetarpeet (apteekki): 16,92

Omavastuu: 34,35

Vakuutusyhtiö korvasi: 103,07

 


 

 

Miten vakuutus IF-vakuutusyhtiössä toimi ?
2. vakuutuskausi

Joulukuussa 2008 kynsivallin tulehdus. Tämäkin tuli esiin kun koira keskellä yötä nuoli tassua. Easy on satuttanut taas kyntensä johonkin kiveen; josta edellistä vammaakin hoitanut ell. muisti kuitata. Antibiootti. Kulut runsaat 60 euroa mutta kuitti hukassa. Näyttää ettei uutta tarvitse pyytää koska omavastuu ei  ehkä täyty tällä vakuutuskaudella - toivottavasti!